Maalaukset

Maalaukset

näytä/piilota kuvaus

Arvioidaan, että ihmiskunta on maalannut kuvia kuusi kertaa niin pitkään kuin kirjoittanut tekstiä. Vanhimmat tunnetut maalaukset ovat luolamaalauksia. Yleensä ihmistä tai eläintä kuvaava maalaus tehtiin luonnosta löytyneillä väriaineilla sekoittamalla ne veteen.

Pingoitetulle pellavakankaalle tai puulevylle tehty maalaus, eli taulu, keksittiin esineenä keskiajalla. Euroopan taidemaalarit keskittyivät keskiajalla aluksi lähes yksinomaan uskonnollisiin aiheisiin joita tehtiin kirkkojen ja luostareiden tilauksesta.

Myöhemmin keskiajalla ja renesanssin aikana maalauksiin tuli maallisemmat aiheet, kuten maisemat, muotokuvat, asetelmat ja arkipäivän toimintakuvat. Renesanssi muutti taidemaalarin roolin. Keskiajan lähes anonyymit taiteilijat alettiin vähitellen yhdistää maalaamiinsa teoksiin. Maalaustaiteessa tulikin aluksi tärkeäksi tunnistaa maalauksen tekijä.

Teollisen vallankumouksen myötä valokuvaus otti vähitellen hoitaakseen luonnon ja ihmisten jäljentämisen. Maalaustaide alkoi ilmentää yhä enemmän tekijänsä omia näkemyksiä. Modernismi pyrki taiteen vallankumoukseen. Abstraktin maalaustaiteen ajatuksena oli kuvata maailmaa ei-esittävänä. Modernin maalauksen arvostetuimmaksi ominaisuudeksi tuli sen alkuperäisyys.

Näytetään 1–12 / 41 tuloksesta

1 2 3 4